poniedziałek, 23 stycznia 2012

Rafaello

Jeżeli lubisz wiórki kokosowe i budyń to musisz koniecznie zrobić to ciasto. Jest smaczne i łatwe w przygotowaniu, napewno nie pożałujesz:-) 
Składniki na biszkopt:
6 jajek,
1 ¼ szklanki cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżka octu,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
2 ugotowane budynie śmietankowe (z mniejszą ilością mleka niż jest na opakowaniu)
Masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych,
⅓ masła,
4 łyżki cukru,
2 łyżki miodu,
Cytryna i przegotowana woda do nasączenia biszkoptów – proporcje wg uznania.
Białka i cukier ubijamy na sztywno, dodajemy ocet i żółtka – jeszcze chwile ubijamy, aż się wszystko połączy. Następnie przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenna, i razem z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy.
Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 175° C. Gotujemy 2-a budynie śmietankowe z mniejszą ilością mleka, żeby masa była gęściejsza niż zwykle.
Rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy wiórki i smażymy na złoty kolor.
Mieszamy żeby się nie przypaliło.
Biszkopt kroimy na pół. Dolny placek biszkoptu nasączamy, smarujemy kwaśnym dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i też nasączamy.
Wierzch biszkoptu smarujemy budyniem i wtłaczamy w ten budyń usmażone lekko ciepłe wiórki.

Pycha

Więcej ciekawych przepisów na
www.gotujemyipieczemy.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz