czwartek, 9 lutego 2012

Szarlotka - bardzo krucha i cynamonowa


Autorem artykułu jest Justyna Słopień

Ta szarlotka jest naprawde bardzo łatwa i smaczna. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, dużo "starszej":-) co znaczy bardziej doświadczonej w pieczeniu i gotowaniu:-)
Składniki:
2 słoiki litrowe jabłek ( można zrobić to ze świeżych jabłek, czyli usmażyć 2,5 kg antonówki)
3 szkl mąki tortowej                                                   
4 żółtka                                                                  
1 kostka masła roślinnego                                                                
0,5 szkl cukru                                                       
2 cukry waniliowe (1-en do ciasta, 2-i do jabłek)
0,5 opakowania proszku do pieczenia                                   
1 łyżka stołowa cynamonu                                             

Bierzemy się do pracy.                                          
Mąkę i masło należy posiekać, dodać proszek do pieczenia i takie posiekane zostawić na 10-15 minut. Następnie dodajemy 4 żółtka, cukier, cukier waniliowy i łączymy wszystkie składniki. Jeżeli nie da się zagnieść możemy dodać 1 łyżkę śmietany. Teraz dzielimy ciasto, 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Do jabłek dosypujemy cukier waniliowy i łyżkę stołową cynamonu. Następnie wykładamy na blachę pozostałą część ciasta, czyli 3/4, smarujemy jabłkami i na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Ustawiamy piekarnik na pieczenie "góra/dół"  i pieczemy aż ciasto na wierzchu będzie zarumienione, ok 45 minut.                                                        

DSC09036

Życzę smacznego                          
Justyna                                                        
---
Zapraszam na mojego bloga:
http://www.gotujemyipieczemy.blogspot.com/
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz