poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ciasto kawowo-jogurtowe

Pieczenie to moje hobby ,lubie ,gdy rodzina jest zadowolona i chwali moje wypieki. Mój mąż jest łasuchem i uwielbia ciasta.


Autorem artykułu jest Edyta Górska

Składniki jakie są nam potrzebne:

4 jajka,1szklanka mąki, 3/4szkl cukru,łyżeczka proszku do pieczenia, 1 galaretka poziomkowa, 2 łyżki żelatyny, op.smietan-fiksu, banan,duży jogurt bananowy, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem ,dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.pieczemy na średniej blasze około 30 minut w temp 180 C. Ciasto studzimy,przekrawamy,na dwie części.Dwie łyrzki kawy rozpuszczamy w pół szklanki przegotowanej ostudzonej wody i nasączamy jeden placek połową płynu.Żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody.Jogurt z przestudzoną żelatyną ubijamy mikserem.Pozostawiamy do lekkiego stężenia i wykładamy na nasączony placek.Banana kroimy w plastry i układamy na masie.Przykrywamy drugim plackiem nasczonym reszta kawy.Śmietan-fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Galaretke rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody,studzimy i mieszając, dodajemy do bitej smietany.Wykładamy na ciasto, gdy stężeje,posypujemy pozostałą łyżką kawy.

  http:// www.moje-ciasta.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz